Bakom böckerna: Marcus Medina inspirerar nästa generations programmerare på Campus Mölndal

Swati Singh
Swati Singh
Digital Marketer at CodeEasySenast uppdaterad den 2023-06-02

Programmering har blivit en viktig färdighet i en snabbt föränderlig digital värld, och lärare som effektivt kan förmedla denna kunskap är mycket eftertraktade. En sådan lärare är MarcusMedina, programmeringslärare på Campus Mölndal. Marcus passion för undervisning och engagemang gentemot studenter har gjort honom till en respekterad figur inom programmeringsutbildningen. Vi på CodeEasy fick möjlighet att intervjua Marcus.

Följ med oss ​​när vi reder ut hans resa som lärare, hans inställning till att lära ut programmering för nybörjare och hans insikter om framtiden för programmeringsutbildning.

Vad inspirerade dig till att bli programmeringslärare på Campus Mondal i Sverige?

Det var den gemytliga och välkomnande atmosfären bland personalen på Campus Mölndal som verkligen inspirerade mig att bli programmeringslärare där. Att samarbeta med sådana trevliga och stöttande kollegor är helt underbart. En sak som imponerade var det starka bandet mellan personal och studenter på mig och det påverkade mitt beslut att ansluta mig till Campus Mölndal. Från början var jag anställd som konsult men har sedan en tid bakåt övergått till en heltidsanställning, vilket ytterligare stärkte mitt engagemang för Campus Mölndal.

Vad tror du är nyckelfärdigheterna som behövs för att en programmeringslärare ska bli framgångsrik?

Det är viktigt att ha en pedagogisk ådra, eftersom det möjliggör effektiva undervisningsmetoder. Sen finns det flera viktiga färdigheter som jag tror bidrar till framgång för en programmeringslärare. För det första är det viktigt att ha en välstrukturerad metod, något som jag ständigt försöker förbättra hos mig själv. Kreativitet spelar också en avgörande roll när det gäller att anpassa lektioner och uppgifter för att möta varje klass unika behov. Erfarenhet av yrket är avgörande för att ha en gedigen förståelse för de ämnen som undervisas, medan djup kunskap möjliggör en omfattande förståelse av materialet. Med min erfarenhet som konsult närmar jag mig mina studerande som juniorer och arbetar nära dem, och ger vägledning och stöd precis som jag skulle göra med juniora konsulter. Passion för programmering är en drivkraft som ger tillfredsställelse när jag hjälper andra med deras kod. Dessutom gör erfarenhet av att granska kod att man effektivt kan upptäcka fel utan att behöva kompilera omfattande, vilket sparar värdefull tid. Slutligen är ödmjukhet viktig, eftersom den uppmuntrar eleverna att utforska sina egna kodstilar och inse att mitt sätt inte är det enda rätta tillvägagångssättet, något jag ofta påpekar.

Hur ser du på att undervisa i programmering för elever med liten eller ingen tidigare erfarenhet av ämnet?

När jag lär ut programmering till de studerande som har lite eller ingen tidigare erfarenhet av ämnet, så är mitt tillvägagångssätt att fokusera på att göra lärandeprocessen rolig. Jag börjar med att undvika komplicerad teknisk jargong och i stället ger jag enkla förklaringar som är lätta att förstå. I takt med att lektionerna fortskrider, introducerar jag gradvis mer tekniska begrepp på ett spännande sätt och kompletterar dem med uppgifter som kräver att eleverna tillämpar de senaste ämnena vi har gått igenom. Under hela resan ger jag gott om uppmuntran för att skapa en trygg och rolig lärandemiljö. Många nykomlingar kan vara osäkra när det gäller att arbeta med datorer, men genom att göra lärandeupplevelsen rolig kan de flesta av de här rädslorna lindras. Jag tar också itu med utmaningen att sakna programmeringserfarenhet genom att erbjuda enkla och engagerande uppgifter som relaterar till de studerandes egna liv. Till exempel kan vi generera värden och text med deras namn, ålder eller födelsedatum, eller utforska uppgifter relaterade till deras intressen som sport eller hobbyer. Genom att koppla programmering till deras personliga upplevelser hjälper det till att väcka deras intresse och motivation.

Vilket råd skulle du ge till någon som är intresserad av att lära sig programmering, men är tveksam till att börja?

Jag skulle verkligen rekommendera alla som är intresserade av att lära sig programmering men känner sig tveksamma att ta det första steget och prova på. Att lära sig programmering är som att lära sig ett nytt språk. I början behöver du förstå den grundläggande strukturen, vilket kan verka lite tråkigt. Men när du har fått en stadig grund kommer du att öppna upp den spännande världen av programmering där du kan börja leka och experimentera med språket. Hela utbildningsresan kan sträcka sig över två år, och det kan låta som ett stort åtagande, men jag försäkrar dig att tiden kommer att flyga förbi. Dessutom, under de där två åren kommer du inte bara att ha fått värdefulla programmeringsfärdigheter, utan du kommer också ha ökat dina karriärmöjligheter och öppnat upp en mängd nya möjligheter. Kom ihåg, tiden kommer att gå oavsett, så varför inte ta vara på den genom att ge dig ut på denna belönande läroresa som kan förändra din framtid?

Hur håller du dig uppdaterad med den senaste utvecklingen och framstegen inom programmeringsområdet, och hur införlivar du dem i din undervisning?

Jag är medveten om att jag kan vara lite gammalmodig, men för att hålla mig uppdaterad prenumererar jag på nyhetsbrev från företag som utvecklar produkter inom mitt intresseområde, till exempel Microsofts Visual Studio, JetBrains och andra liknande företag. Dessutom följer jag företag och deras produkter på LinkedIn. Jag håller mig även uppdaterad genom att läsa nyheter om de senaste utvecklingarna inom bland annat programmeringsspråk och artificiell intelligens. Det ger mig idéer om vad jag kan fördjupa mig i. Det blir en hel del läsande för mig, och medan jag läser tänker jag på hur jag bäst kan förklara dessa ämnen för mina studenter. Ibland tar jag även kurser på olika plattformar som Alison, Udemy och LinkedIn.

Slutligen, vad ser du som framtiden för programmeringsutbildning och hur tror du att CodeEasy kommer att spela en roll för att forma den?

Man kan lära sig programmering teoretiskt, men man lär sig mer och bättre genom praktik. Att kombinera båda på ett tilltalande sätt är, enligt min uppfattning, precis vad som behövs för att nya programmerare ska få en stabil grund. Att programmera med en bakgrundshistoria, liknande tillvägagångssättet på CodeEasy, är ett utmärkt sätt att lära sig. Framtidens utveckling går gradvis mot den inriktningen - mycket praktik, en del teori och inlärning baserad på berättelser. Det blir både roligt och spännande att lära sig på det viset. Metoden med långa föreläsningar där kunskap fylls på som korvstoppning är inte vad en programmerare verkligen behöver. Visst är teorin viktig, då man måste förstå vad man gör, men att först praktisera gör att teorin absorberas bättre och snabbare. Min stora dröm har länge varit att ha ett program som berättar en historia som engagerar studeranden, och CodeEasy gör faktiskt just det. Därför blev jag mycket glad när jag fick reda på att produkten fanns. Ur min synvinkel är det precis det som representerar framtiden - att placera studeranden i scenarier där de får lösa problem genom kodning. Ju längre kursen fortskrider, desto mer realistiska blir scenarierna, så att när utbildningen är avslutad är de redo att möta kundens "scenarie" och lösa de problem som uppstår. ”Learning by doing” - jag tror på det.

CodeEasy teamet riktar sin uppriktiga tacksamhet till Marcus för att ha delat hans ovärderliga insikter och erfarenheter med oss ​​i denna fängslande intervju. Marcus engagemang för att skapa en stödjande och engagerande lärmiljö är inspirerande. CodeEasy-plattformen är utvecklad med ett liknande engagemang och passion; CodeEasy är byggt för matte/proramming-lärare där de kan hålla koll på varje elevs specifika behov, men även deras elever får en personlig och engagerande programmeringsutbildning.